Назва вистави: Vivus Fabula
Режисер: Наталія Якимченко
Актори: дель арт, стел, триумф
Театр: splash, дель арт, стел, триумф
Прем'єра: 28.11.2009

Театральний сплеск на «Vivus Fabula»

... Ніяке мистецтво і ніяка наука не може діяти так сильно і так вірно на людську душу, як сцена, недарма саме тому актор середньої величини користується в державі набагато більшою популярністю, аніж найкращий вчений чи художник. І ніяка публічна діяльність не може дати такої насолоди і задоволення, як сценічна.

«Скучная история» А.П. Чехов

Театр – це ні з чим незрівнянне мистецтво, його специфіка полягає у зображені подій, що безпосередньо відбуваються перед глядачем, а глядач немов сам стає його свідком, співучасником, що зумовлює особливу силу ідейного і емоційного впливу театру. Проходять роки, століття і навіть вже тисячоліття, а театр так і залишається улюбленим і жаданим видом мистецтва. І хто б міг подумати, що сьогоднішній театр, таким, яким ми його звикли бачити починався зі скоморохів, вуличних акторів і просто любителів. Сьогодні навіть університети і інститути відкрили, де готують професіоналів, але головним чинником для актора так і залишається не стільки театральна освіта, скільки бажання і талант. Шекспір, Мольєр, Чехов, Островський, Тенесі Вільямс та інші не мали театральної освіти, але писали для театру, а про акторів і тим паче говорити не варто, адже інститутів вони не закінчували і мали в арсеналі лише талант і прагнення вдосконалюватися. Мабуть саме тому у аматорських театрах сьогодні ми знаходимо набагато більше свіжості і емоційної напруги аніж на сценах прославлених театрів із дипломованими акторами і режисерами, а у театральних студіях і гуртках більше життєдайної сили і істини, аніж в консервативних університетських стінах. У чому справа? У гнучкості, у бажанні простого задоволення від того, що робиш, у самореалізації, що заснована на творчості, а не на матеріальних благах і славі. Підтвердженням усіх цих спостережень стала для нас Театральна студія «SPLASH», яка відкрилась у Києві в серпні 2009 року ?  вже встигла провести грандіозний і цікавий І Міжнародний фестиваль-конкурс аматорських театрів «Vivus fabula» (назва у перекладі з латини звучить як «Живий сюжет»). Отож, 28 листопада цього року у Будинку художників, що на Львівські площі у Києві відбувся фестиваль любительських театрів. Організатори і учасники фестивалю-конкурсу змогли довести, що безмежна любов до мистецтва і акторської майстерності може творити чудеса і люди, що абсолютно не мають у своєму реальному житті відношення до театру можуть перетворюватися на асів цієї професії і змушувати глядача сміятися, плакати, переживати і просто отримувати задоволення. Мета фестивалю – зацікавити і залучити молоде покоління до любительських театрів-студій, театральних шкіл, які дають розвиток усіх творчих здібностей і талантів, дають знання, допомагають стати комунікабельними, впевненими, успішними. Адже успіх і багатство країни залежить від культурного багатства і моральних принципів покоління, яке буде будувати майбутнє України. Свого часу театральне мистецтво для розвитку культури і формування суспільної моралі, думки відігравало величезну роль, сьогодні культура дещо втратила свої позиції, що призвело і до втрати моральних цінностей молодим поколінням, саме тому є величезна потреба у таких фестивалях, школах і прикладах, адже перебудова суспільства починається з себе, з кожного з нас і усі ми маємо внести свій внесок у майбутнє своєї Батьківщини. Самовдосконалення і реалізація здібностей і талантів у молоді гарантує те, що прийдешнє покоління не затягнуть тенета дурних звичок, наркоманії і жорстокості, адже культура – це той величезний поступ, що несе людство до досконалості, а не назад, до варварських часів і втрати людських якостей. Театр – це єдине місце, де можна поєднати усі мистецтва воєдино: ораторське мистецтво, співи, музику, малювання, балет і танці, режисуру, освітлення, мистецтво гриму, декорації, костюми і ще багато іншого, тут немов усі життєво необхідні людині речі злилися і поєдналися. Саме тому, кожен знайде собі своє призначення. І не потрібно вважати, що театр – це лише актори, адже для того, аби відбулася вистава, для цього працює чимало людей і задіяно чимало професій. Саме життя і є театр і ми граємо чимало ролей, і коли на сцені театру ми бачимо своє відображення, то, безперечно, байдужим залишатися (до самого себе) просто неможливо! Так як фестиваль «Vivus Fabula» планується проводити щороку, тому головною ідеєю стане екскурс з історії світового театрального мистецтва: щороку сюжетною лінією проведення фестивалю буде ілюстрація одного з основних етапів розвитку театру, відповідно і вся стилістика, драматургія, основні засоби виразності будуть відповідати даній тематиці. Цього року перший міжнародний фестиваль-конкурс любительських театрів «Vivus Fabula» приймав учасників з України, Росії і Білорусії. Всього у конкурсній програмі взяло участь 18 театральних постановок, у яких взяли участь близько 200 акторів-аматорів. Роботи учасників оцінювало компетентне журі: Валерій Пацунов, Президент Всеукраїнського національного центру міжнародної асоціації любительських театрів, художній керівник Київського державного театру «Золоті ворота», заслужений діяч мистецтв України, Ірма Вітковська, актриса театру і кіно, Володимир Федоров, доцент кафедри режисури Київського національного університету театру, кіно і телебачення ім. І. Карпенка-Карого, завідуючий сектором театрального жанру Центру народної творчості головного управління культури Києва, Наталія Семенова, завідуюча сектором хореографії Центру народної творчості головного управління культури Києва. Переможцями цьогорічного фестивалю-конкурсу стали: Гран-прі (400 у.о. і Статуетка «І Міжнародного фестивалю любительських театрів «VIVUS FABULA») – театр «ТРИУМФ», м. Борисів, Бєларусь   1 премія (300 у.о. і Статуетка «І Міжнародного фестивалю любительських театрів «VIVUS FABULA») – театр «СТЕЛ», м. Харків, Україна   2 премія (250 у.о. і Статуетка) – театр «Психо Дель Арт», м. Севастополь, Україна   3 премія (200 у.о і Статуетка) –  театр «7», м. Київ, Україна   Найкраще пластичне і хореографічне рішення (приз і Статуетка) – театр «СТЕЛ», м. Харків, Україна Найкраща режисура (приз і Статуетка) – театр «ТРИУМФ», м. Борисів, Бєларусь Найкраще музичне і світлове рішення (приз і Статуетка) – театр тіней «ДИВ», м. Львів Найкраща чоловіча роль (приз і Статуетка) – театр «7», м. Київ, Україна Найкраща жіноча роль (приз і Статуетка) – театр «СТЕЛ»м. Харків, Україна

Незважаючи на економічну кризу і усілякі надумані епідемії, організатори Фестивалю забезпечили усіх учасників, що приїхали з інших міст і країн безкоштовним житлом у одному з пансіонатів в Конча-Заспі. Трансфер учасників теж здійснювався за рахунок організаторів дійства, що кардинально відрізняє Фестиваль «Vivus Fabula» від інших нових фестивальних проектів.

Другий день Фестивалю пройшов у вигляді майстер-класів зі сценічної мови, і майстер-класів з акторської майстерності, що стало неоцінимим досвідом для учасників і викликало масу позитивних емоцій. Перший Фестиваль вийшов професійним і цікавим, і вже сьогодні чимало учасників готується до другого фестивалю «Vivus Fabula» і інших проектів, які планує запустити театральна-студія SPLASH» у наступному, 2010 році.

Як бачимо, театральний світ, сцена, овації, рампи – усе це реальне і двері у цей світ, світ мистецтва відчиненні для будь кого, а не лише для обраних, як полюбляють стверджувати деякі критики і апологети театрального мистецтва. Керівник театральної студії «SPLASH», Якимченко Наталія як ніхто знає, що таке аматорський театр, адже 13 років займалась у Народному художньому колективі театрі-студії «Мандарин» (м. Київ), звідки і винесла у своєму серці величезну любов до Театру. Студентом театральної студії «SPLASH» може стати будь-хто, незалежно від віку і професії, але як каже сама пані Якимченко: «Наш студент повинен бути готовий до того, що попереду буде важка праця…Важка, але овації глядача цього варті…Усі студенти нашої школи отримують фундаментальні знання, адже у нас працюють найкращі педагоги, люди з колосальним стажем роботи, які знають як направити студента аби отримати гарний результат».

Пам’ятаєте стару радянську комедію Ельдара Рязанова «Бережись автомобіля» із Інокентієм Смоктуновським у головній ролі? Там є гарні моменти, коли люди різноманітних професій, починаючи від слідчого і закінчуючи простим робітником соцстраху збиралися вечорами у будинку культури аби грати у аматорському театрі. Ці дивовижні моменти близькості, реалізації свого творчого потенціалу і просто нове спілкування допомагали людям відчувати себе щасливими, реалізованими, причетними до вищого мистецтва і просто перемагати сірі будні, що іноді можуть затягнути людину у свої тенета. Так і театральна студія «SPLASH» дає можливість відчути себе творцем і учасником культурного поступу, який разом з театральним мистецтвом триває вже не одне століття і радує людей.

У програмі навчання театральної студії «SPLASH» є три основні дисципліни – це акторська майстерність, сценічна мова, сценічний рух. А також (факультативно): грим, хореографія, вокал. Керівництво студії підготувало сюрприз для усіх батьків – відкриття дитячих груп з січня 2010 року, так що ваша дитина зможе навчитися читати, говорити, співати, танцювати і природно поводити себе на сцені і без репетиторів і дорогих приватних шкіл. Запис у групи проводиться вже сьогодні.

На сьогоднішній день у театральній студії «SPLASH» займаються люди віком від 15 і до 45 років. Проводяться групові психофізичні та акторські тренінги за системою К.Станіславського, М.Чехова, Л. Грачової, М. Кнебель та інших Творців Мистецтва. Тут навчать будь-кого робити театральну постановку від «етюду» до «вистави». Цікавими і безцінними за своєю методикою є мовні тренінги і заняття по сценічному руху. Усі ці заняття допомагають розкрити творчий потенціал і розвинути комунікабельність, набути впевненості в собі, в театральній студії вчать контролювати свої емоції, дивитися на себе зі сторони, позитивно сприймати оточуючий світ і завойовувати увагу і довіру тих, хто тебе оточує щодня.. Професіональні висококваліфіковані викладачі театральної студії допоможуть досягнути успіху у кар’єрі і у особистих відношеннях з близькими людьми, допоможуть позбавитися внутрішніх зажимів і психологічних бар’єрів. Навички і знання, що отримують студенти театральної студії «SPLASH» допоможуть вступити у профільні навчальні заклади.

Вартість навчання – 350 гривень на місяць, що є доволі символічною сумою для тих знань і вмінь, що можна отримати тут. Програма курсу триває 12 місяців і складається з трьох рівнів: 1 рівень 1-3 місяць, 2 рівень 3-6 місяць, 3 рівень 6-12 місяць. Кожний навчальний місяць включає в себе 9 занять (15 год. – акторська майстерність, 6 год.- сценічна мова,6 год. – сценічний рух). А також, для всіх студентів театральної школи передбачено 10-те бонусне заняття (3 год). Це так званий «Клубний день», на якому студенти усіх груп збираються разом, для того, аби не просто приємно, але й корисно провести час. У кожного клубного дня є своя тема, свій дрес-код, своя унікальна програма. На клубному дні передбачені майстер-класи від викладачів. Цей день створений спеціально для тих, хто хоче ближче познайомитися зі школою «SPLASH» (тобто для потенційних студентів), а також для того, аби студенти паралельно із процесом навчання тримали досвід: написання сценаріїв до клубного дня, розробка костюмів, проведення конкурсів і т.п.

Записатися в театральну студію «SPLASH» можна за телефоном

044-303-9-300, 093-604-48-58 Наталія Якимченко

Електронна адреса:info@splash.com.ua